"Presedintele George W. Bush este un prizonier al drepturilor religioase", a declarat pentru cotidianul "The New York Times" un cunoscut republican, John Danforth. De trei ori senator din partea statului Missouri, ambasador la Natiunile Unite si una dintre cele mai respectate figuri din Partidul Republicanilor, Danforth a pus pe jar dupa aceste declaratii intreg Partidul Republican.

"Republicanii au transformat partidul in aripa politica a crestinilor conservatori", a continuat fostul senator. Pozitia sa exprima astfel nemultumirea anumitor factiuni din Partidul Republican fata de insinuarea tot mai vadita a religiei in viata politica. Teza este sustinuta de cazul recent al lui Terri Schiavo, pentru a carei mentinere in viata s-a votat o lege in Congres si insusi George Bush a incercat sa influenteze decizia tribunalelor fata de acest caz. Cazul a scindat opinia publica si, de un timp incoace, republicanii au incercat sa se distanteze de aceasta controversa.

Cu atat mai mult, cu cat interventia lui George Bush pare a da nastere la numeroase controverse in randul americanilor, dintre care aproximativ 82% se opun acestei initiative. Reamintim ca legea propusa de George Bush avea ca scop prelungirea vietii lui Terri Schiavo, impotriva dorintei clar exprimate a acesteia. Ceea ce duce la incalcarea principiului privind separarea problemelor religioase de politic. "Eforturile republicanilor de a-i prelungi viata pot fi pe drept cuvant interpretate ca o cedare la presiunile unor grupari religioase", a mai acuzat John Danforth.

Critica sa a mers insa si mai departe de cazul Terri Schiavo, denuntand in egala masura opozitia dura a partidului fata de mariajul intre persoane de acelasi sex, precum si incercarea de a interzice cercetarea celulelor-susa (utilizate in clonare). "Sunt si am fost dintotdeauna un adept al vietii, insa implicarea doctrinei religioase in statutul legal este contraproductiva", a mai precizat fostul senator.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.