Potrivit unui sondaj recent, 90% dintre locuitorii Germaniei de Est considera ca le era mai bine in epoca socialista.

Un german din cinci ar dori ca Zidul Berlinului sa fie reconstruit. Asta reiese dintr-un sondaj publicat recent de institutul Forsa. Chestionarul a fost realizat pe 1.000 de respondenti, de virste si din medii diferite. Autoritatile germane au comandat acest sondaj pentru a marca 18 ani de la caderea Zidului Berlinului.

Potrivit rezultatelor, atit nemtii din vest, cit si cei din est si-ar dori ca zidul sa mai existe. Doar 3% dintre cetatenii fostei Germanii comuniste s-au declarat multumiti de felul in care functioneaza democratia in tara. 73% dintre ei au afirmat ca regimul comunist a fost o idee buna, in principiu, care a fost doar prost implementata. De asemenea, peste 90% dintre locuitori spun ca le era mai bine in epoca socialista, deoarece se bucurau de mai multa stabilitate si de o mai buna protectie sociala. Aproape toti locuitorii Germaniei de Vest au declarat ca, in cazul reaparitiei Zidului Berlinului, ar prefera sa traiasca in partea occidentala a tarii. Cetatenii din est nu par insa dornici sa ramina acasa. Doar 36% dintre ei spun ca ar vrea sa locuiasca in fosta Germanie Democrata.

Zidul Berlinului a fost ridicat in 1961, cind autoritatile din Germania Democrata au vrut sa separe vestul orasului de partea rasariteana. In cei 28 de ani de existenta, constructia a devenit un adevarat simbol al Razboiului Rece. De-a lungul timpului, peste 125 de oameni au murit incercind sa escaladeze zidul pentru a fugi din Germania estica in cea occidentala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.