Nicolas Sarkozy si omologul sau american George W. Bush s-au intalnit marti seara, la un dineu la Casa Alba, ridicand in slavi prietenia franco-americana, in prima vizita oficiala a presedintelui francez la Washington, informeaza NewsIn.

"Vin la Washington cu un mesaj foarte simplu. Vreau sa recuceresc inima Americii in mod durabil", a declarat Sarkozy, adresandu-se omologului sau american George W. Bush.

"Am venit sa spun un lucru, ca Franta si Statele Unite sunt prietene si aliate, dintotdeauna si pentru totdeauna", a continuat presedintele francez. "Am venit sa spun ca poti fi prietenul Americii si castiga alegerile in Franta, nu este o minune, este o realitate", a adaugat Nicolas Sarkozy, provocand rasetele asistentei.

"Traiasca America, traiasca Franta si traiasca prietenia dintre poporul francez si poporul american", a incheiat Sarkozy, ridicandu-si paharul.

"Franta si Statele Unite pot raspunde unor provocari mari atunci cand lucreaza impreuna, domnule presedinte", a spus Bush si a inchinat in cinstea lui Sarkozy si in cinstea „marelui popor francez, unul dintre cei mai vechi prieteni ai americanilor”.

"Impreuna, impartasim anagajamentul de a aprofunda aceasta cooperare intre tarile noastre si, prin aceasta cooperare, vom putea face ca lumea sa devina un loc mai bun", a adaugat Bush.

"Dupa doua secole, tarile noastre celebreaza mostenirea lui Lafayette, ajutand-i pe altii sa opuna rezistenta tiraniei si terorii", a continuat Bush, cu referire la implicarea celor doua tari in Afganistan si la sprijinul lor comun pentru democratie in Liban.

"Nu am inteles de ce a trebuit sa ne suparam pe Statele Unite. Statele Unite si Franta nu au fost niciodata in razboi. (...) Pot exista dezacorduri, pot exista diferende, dar am ramas prieteni, pentru ca suntem din aceeasi familie", a spus Sarkozy, reluandu-si argumentele favorite pentru reconcilierea dintre cele doua tari, dupa raceala provocata de invazia americana din Irak, careia Franta i s-a opus.

Bush si Sarkozy se vor intalni din nou ieri, in jurul pranzului la Mount Vernon, resedinta primului presedinte american, George Washington, aflata la 20 de kilometri sud de capitala federala, pentru un dejun de lucru si o conferinta de presa. Cei doi vor trece in revista marile dosare internationale, deoarece chiar purtatorul de cuvant al presedintiei franceze, a spus ca "relatia bilaterala actuala nu contine niciun subiect de discordie care sa trebuiasca tratat de urgenta".

Tot ieri, presedintele francez se va adresa camerelor reunite ale Congresului, lucru considerat o "mare onoare" in Franta, care reaminteste ca cele doua doua camere si-au tinut prima sesiune comuna in 1824, pentru a asculta discursul altui francez, marchizul de Lafayette. Toti presedintii recenti ai Frantei au fost tratati in acelasi mod, ultimul fiind chiar Chirac in 1996, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.