Presedintele american, George W. Bush, i-a transmis premierului turc, Tayyip Erdogan, aflat in vizita la Washington, ca sprijina contracarearea actiunilor PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) si a propus un schimb de informatii cu Ankara. Erdogan, care s-a intalnit cu Bush la Casa Alba,luni, a solicitat insistent Washingtonului sa intreprinda actiuni concrete pentru combaterea rebelilor PKK, care au atacat Turcia de pe teritoriul irakian.

Premierul turc, Tayyp Erdogan, nu a precizat daca, in cadrul intalnirii, seful Casei Albe, George W. Bush, l-a convins sa amane o operatiune militara. "PKK este o organizatie terorista. Sunt inamici ai Turciei, sunt inamici ai Irakului si ai Statelor Unite", a declarat presei liderul Casei Albe, la finalul intalnirii cu seful Executivului turc. Ankara, tot mai iritata de tergiversarea de catre Washington si Bagdad a unei actiuni hotarate impotriva militantilor PKK, a mobilizat 100.000 de militari in apropierea granitei cu Irakul. Bush se teme ca o eventuala incursiune a Turciei ar putea destabiliza aceasta parte a Irakului care a fost relativ scutita de violentele care au devastat celelelate zone si de faptul ca un asemenea gest ar putea agrava criza din regiune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.