Confruntat de patru zile cu proteste fara precedent, presedintele georgian Mihail Saakasvili a sugerat ca Rusia ar fi in spatele manifestatiilor de la Tbilisi. Saakasvili a declarat ca anumite cercuri oligarhice de la Moscova sunt interesate sa destabilizeze situatia din Georgia.

"O campanie de minciu­ni­ a fost pornita impotriva­ Georgiei si a intereselor poporului georgian", a declarat­ Saakasvili in primul­ sau interviu dupa declansarea ma­ni­festatiilor de proportii desfasurate la Tbilisi. Prese­dintele Georgiei a mai afirmat ca "exista o forta oligarhica rusa care ar fi interesata in destabilizarea situatiei din Georgia inaintea alegerilor parlamentare din decembrie din Rusia".

Totodata, liderul de la Tbilisi a avertizat opozitia ca nu va "ceda santajului" strazii, excluzand organizarea alegeri­lor legislati­ve anticipate. Acu­zatiile presedintelui georgian vin pe fondul relatiilor tensionate intre Moscova si Tbilisi. Disensiunile au luat amploare anul trecut, dupa ce Georgia a expulzat patru ofiteri rusi pe care i-a acuzat de spionaj.

Georgia traverseaza cea mai dificila criza politica de la "Revolutia trandafirilor" din 2003, care l-a adus pe Saakasvili la putere. Daca acum patru ani liderul georgian, considerat un democrat prooccidental, era privit ca un salvator pentru Georgia, in prezent oamenii spun ca presedintele ar conduce un guvern corupt si autoritar.