O linie telefonica speciala va fi instalata intre Pentagon si Ministerul Apararii de la Beijing.

China si Statele Unite ale Americii au decis sa infiinteze un „telefon rosu“ intre Pentagon si Ministerul Apararii de la Beijing. Secretarul american al Apararii, Robert Gates, si omologul sau chinez, Cao Gangchuan, au anuntat aceasta hotarire luni, dupa o intrevedere bilaterala. Ei spera ca noua forma de comunicare sa ajute la imbunatatirea relatiilor dintre tarile lor. Nici unul dintre demnitari nu a oferit insa un termen-limita pina la care linia telefonica speciala ar trebui sa fie inaugurata. Odata finalizat „telefonul rosu“, va fi primul de acest fel instalat intre Ministerul Apararii chinez si o alta tara.

Robert Gates se afla la Beijing intr-o vizita oficiala extrem de importanta - este prima sa calatorie in regiune, in calitate de sef al Pentagonului. Pe linga instalarea liniei telefonice directe, discutia sa cu Cao Gangchuan a avut si alte rezultate benefice. Cei doi oficiali au decis ca fortele navale din SUA si China sa organizeze un exercitiu de antrenament comun „la momentul potrivit“. De asemenea, s-a hotarit o mai buna colaborare a Washingtonului cu arhivele armatei chineze pentru a se afla mai multe informatii despre militarii americani disparuti in razboiul din Coreea, din 1950-1953.

In cursul zilei de marti, Robert Gates se va intilni cu liderul de la Beijing, Hu Jintao. Apoi va pleca mai departe, in Japonia si Coreea de Sud, unde va purta discutii cu inalti reprezentanti din administratia si armata celor doua state.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.