Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, al carui mandat va expira la 7 aprilie, era pana marti singurul candidat pentru functia de sef al statului inregistrat de Comisia parlamentara speciala pentru organizarea alegerilor prezidentiale de la 4 aprilie. Potrivit Mariei Postoico, deputat al Partidului Comunistilor, care l-a reprezentat pe presedinte la sedinta, candidatura acestuia a fost prezentata de 34 de deputati si a fost inregistrata in unanimitate de comisie.

Postoico a declarat ca "nu s-a discutat despre alte candidaturi, dar mai sunt 22 de deputati ai PCRM care sunt liberi sa propuna pe altcineva". "Moldova Democrata", singura factiune parlamentara care in afara de PCRM poate prezenta propriul candidat, a anuntat ca nu va propune o candidatura pentru functia de presedinte si nici nu va vota un presedinte comunist. In aceste conditii, exista o mica problema.

Potrivit legislatiei nationale, pentru functia de presedinte al tarii trebuie sa fie propusi cel putin doi candidati. Dar comunistii au rezolvat rapid aceasta chestiune, propunand marti seara un al doilea candidat, pe Gheorghe Duca, presedintele Academiei de Stiinte din Republica Moldova. Duca nu este inscris in Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM). Comisia urmeaza sa examineze conditiile de validitate a candidaturii lui Gheorghe Duca. Candidatul care intruneste in Parlament cel putin 61 de voturi dintr-un total de 101 este desemnat sef al statului. PCRM detine in actuala legislatura 56 de mandate de deputat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.