Condoleezza Rice soseste azi la Ankara in incercarea de a aplana criza kurdo-turca. Oficialii turci spun ca o incursiune in nordul Irakului n-ar fi o "invazie".
Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, soseste azi la Ankara pentru a-i convinge pe oficialii turci sa nu demareze o operatiune militara in nordul Irakului impotriva rebelilor kurzi. Insa ministrul de Externe turc, Ali Babacan, a declarat ieri ca "orice atac dincolo de frontiera ar avea ca tinta bazele teroriste si n-ar fi o
invazie".Babacan a anuntat ca intalnirea de luni dintre premierul Recep Tayyip Erdogan si presedintele George W. Bush la Casa Alba "va determina pasii pe care-i va urma Turcia".

O incursiune a Turciei in Irak ar pune SUA intr-o pozitie delicata fata de aliatii sai: guvernul de la Bagdad si guvernarea autonoma a kurzilor irakieni. "Noi, desigur, nu am dori ca Turcia sa lanseze operatiuni militare proprii dincolo de granita, pentru ca in mod evident sunt deja destule probleme in Irak", a spus ieri la Viena subsecretarul de stat Nicholas Burns. Guvernul de la Ankara este insa frustrat de lipsa de actiune a guvernarii kurzilor irakieni impotriva rebelilor. "Avem dubii fata de sinceritatea administratiei din nordul Irakului in lupta impotriva organizatiei teroriste", a spus Babacan, adaugand ca guvernul sau a adoptat deja sanctiuni economice care vizeaza rebelii PKK din nordul Irakului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.