Argentinienii vor vota duminica noul presedinte al tarii, iar favorita pentru noul mandat este Cristina Fernandez de Kirchner, actuala prima doamna, care promite ca va continua politica sotului ei.

Cristina Fernandez, in varsta de 54 de ani, este favorita argentinienilor care trebuie sa aleaga dintre 13 candidati. Sondajele o indica insa pe Cristina Fernandez de Kirchner ca fiind deja castigatoare. Sotia actualului presedinte are un avans de cel putin 20% fata de al doilea candidat, comenteaza NewsIn.

In timpul campaniei, prima doamna a Argentinei a laudat meritele sotului ei. Senatoarea peronista a cerut tuturor sa continue politica de stanga a presedintelui actual, care a coincis cu o reintoarcere la prosperitate. PIB-ul tarii a crescut cu 45% din 2003, iar nivelul saraciei a scazut, chiar daca exista inca puternice inegalitati.

"La capatul celor patru ani si jumatate, multe vise au fost deja realizate", a declarat sotia presedintelui Nestor Kirschner, ales in 2003, cand Argentina iesea din cele mai grave probleme economice pe care le-a cunoscut vreodata.

In acest context de redresare economica rapida si in fata celorlalti 13 candidati, infrangerea candidatului puterii, pare exclusa. Institutele de sondare a opiniei publice s-au aratat categorice in aceasta privinta. "Cristina", cum este cunoscuta in Argentina, va fi nu doar aleasa presedinte, o premiera in tara, dar acest lucru se va intampla inca din primul tur al alegerilor.

"Ipoteza unui al doilea tur de scrutin nu este veridica", a declarat Fabian Perechodnik, din Cabinetul Poliarquia. Argentinienii s-au obisnuit cu senatoarea Cristina Fernandez, implicata in politica de 25 de ani, la inceput in provincia Santa Cruz (sud), de unde este originar sotul ei, apoi la nivel national.

Sistemul electoral argentinian prevede victoria inca din primul tur de scrutin pentru candidatul care primeste 45% din voturi sau 40%, cu cel putin 10% mai mult decat al doilea candidat, conditie indeplinita pana in prezent de Cristina Fernandez, potrivit sondajelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.