Congresmenii americani partizani ai unei rezolutii ce vizeaza recunoasterea genocidului armean comis in timpul Imperiului Otoman, au cedat presiunilor Caei Albe si au acceptat amanarea unui vot asupra acestei masuri care a creat tensiuni cu Turcia, informeaza NewsIn.

Comisia de afaceri externe a Camerei Reprezentantilor votase in urma cu doua saptamani o rezolutie fara caracter juridic obligatoriu, care califica drept genocid masacrarea armenilor in timpul Primului Razboi Mondial, in Imperiul Otoman.

Sprijinul pentru rezolutie s-a diminuat mult in ultimele zile in randurile democratilor, dar cei aflati la originea sa, Adam Schiff, Brad Sherman, Anna Eshoo si Frank Pallone, spun ca exista inca membri ai Congresului care l-ar vota.

"Credem ca majoritatea colegilor nostri vor sprijin pentru o rezolutie a Camerei care sa recunoasca genocidul si o vor vota la momentul potrivit", afirma, intr-un mesaj scris, initiatorii rezolutiei.

Secretarul de stat Condoleezza Rice a repetat insa, in fata congresmenilor americani cererea administratiei Bush de a nu vota rezolutia. "Este un moment foarte delicat in relatiile cu Turcia", a spus Rice intr-o audiere in fata Comisiei de afaceri externe. "Avem interese strategice extrem de importante cu turcii", a reamintit Rice.

Membri ai administratiei Bush si reprezentanti ai guvernului turc au abordat de asemenea mai multi oficiali din Congres pentru a le cere sa nu supuna la vot rezolutia.

Proiectul rezolutiei a inveninat relatiile dintre SUA si Turcia, tara vecina Irakului si aliat esential al americanilor in regiune, fapt ce a provocat rechemarea la Ankara, a ambasadorului Turciei la Washington.
Textul urma sa recunoasca drept genocid uciderea a 1,5 milioane de armeni in 1915, in timpul Imperiului Otoman. Turcia contesta aceste cifre, afirmand ca este vorba despre 250.000 - 500.000 de armeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.