Gigantul energetic de stat Gazprom intentioneaza sa creasca din 2008 cu patru procente pretul la gazul livrat europenilor, ceea ce inseamna ca si romanii vor plati mai mult la intretinere.
Gazprom Export si-a prezentat prognoza tarifara pentru Europa, in anul viitor, sta­bilind un pret de 275,1 do­lari la mia de metri cubi, sustine co­tidianul Vedemosti, care citeaza sur­se din interiorul companiei, in­formeaza HotNews. Pretul stabilit de divizia de exporturi a Gazprom repre­zinta o crestere cu patru procente fata de pretul actual. In­for­matiile privind cresterea pretului la gaz vin chiar in momentul in care Gazpromul lucreaza la bugetul pe 2008. Compania ruseasca a pla­nificat sa vanda anul viitor 157,6 miliarde de metri cubi de gaz, iar peste jumatate din acesta cantitate este des­tinata pietei euro­pene. Profitul com­paniei pe anul 2008 va fi de minimum 43 de mi-liarde de dolari, cu 20% mai mult decat in 2007. Analistii rusi se declara insa “surprinsi” de prudenta Gazpromului, in conditiile in care, in acest an,, preturile la produsele petroliere au crescut, numai din aprilie, cu 48%. Scumpirea pretului la petrol pe piata mondiala influenteaza in mod direct pretul la gazul rusesc, deoarece preturile de pe pietele europene sunt dependente de cotatiile la petrol.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.