Presiunile americane ca aliatii sa trimita mai multe trupe in Afganistan vor domina probabil reuniunea de miercuri a ministrilor apararii din tarile NATO.

Un subiect neasteptat pe agenda reuniunii de la Nordvik, in Olanda, va fi insa si tensiunea de la granita dintre Turcia si Irak.

La sase ani dupa infrangerea talibanilor exista o atmosfera de ingrijorare, daca nu chiar de criza, in jurul misiunii NATO din Afganistan.

Reconstructia a avansat mai lent decat se spera si talibanii recastiga teren in sudul tarii.

Washingtonul, care furnizeaza jumatate din cei aproape 35 de mii de militari NATO din Afganistan, insista ca va trebui sporita contributia in trupe si echipamente.

"Nu inteleg", a declarat ministrul american al apararii Robert Gates, "cum o alianta ai carei membri au peste doua milioane de militari nu poate gasi modestele resurse suplimentare care sa fie angajate in Afganistan".

Corespondentul BBC transmite ca ministrilor europeni li se va cere probabil, la reuniunea de la Nordvik, sporirea contibutiei cu trupe, si ca in special americanii vor insista in acest sens.

Situatia din Afganistan a dus la dezacorduri intre aliatii din NATO privind atat contributia fiecaruia cat si tacticile care ar trebui adoptate, si a creat presiuni asupra unor guverne sa-si retraga trupele.

Totusi, potrivit unui purtator de cuvant al fortei internationale, guvernele respective se arata decise sa isi continue prezenta in Afganistan, iar sprijinul pentru forta internationala a sporit de la inceputul anului.

La reuniunea de miercuri se va cere probabil trimiterea de noi militari, nu atat cu rol combatant, cat pentru instruirea fortelor de securitate afgane.

Imbunatatirea capacitatii de lupta a acestora e considerata acum factorul determinant care ar pemite retragerea trupelor aliantei.

Oficliatatile NATO recunosc ca exista diferente de opinie intre aliati, dar subliniaza ca toti membrii sunt de acord intr-o privinta: un esec in Afganistan este total inadmisibil.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.