Delegatia franceza condusa de presedintele Jacques Chirac a sosit miercuri dupa-amiaza pe aeroportul militar Matouga din Libia, informeaza Rompres. Vizita sefului de stat francez reprezinta un eveniment fara precendent in istoria relatiilor dintre cele doua tari deoarece este prima vizita de acest gen de la declararea independentei Libiei in 1951. De asemenea, intrevederea dintre Jacques Chirac si omologul sau libian, Muammar Ghaddafi, reprezinta o confirmare oficiala a faptului ca cele doua state au depasit momentele tensionate provocate de incidentul aviatic din 1989, cand 170 de pasageri aflati la bordul unui avion francez au murit in urma unui atentat in care Libia a fost implicata.

"Libia a facut eforturi deosebite pentru a-si asuma responsabilitatea si pentru a inlatura obstacolele care au ingreunat revenirea ei in peisajul politicii mondiale," a afirmat Chirac, referindu-se la compensatiile oferite de guvernul libian victimelor accidentului aviatic.

Cu ocazia intrevederii, Muammar Ghaddafi a tinut sa sublinieze faptul ca tara sa a renuntat la programele de producere a armelor de distrugere in masa, solicitand sprijinul Frantei in privinta unor "transferuri de tehnologie, care sa permita Libiei sa dezvolte industria civila, dar in scopuri pasnice." Partea franceza s-a aratat receptiva fata de propunere, mentionand ca "Franta este gata sa coopereze in privinta unui program civil supus controalelor AIEA."

Intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Figaro, presedintele libian s-a declarat "usor dezamagit" de reactia statelor europene si a Statelor Unite fata de decizia sa de a renunta la programul de arme nucleare si chimice.

"O tara care se debaraseaza de armele sale de nimicire in masa ar trebui sa obtina din partea comunitatii internationale macar garantii privind securitatea sa nationala. Ea ar trebui poate ajutata sa transforme materialele militare in materiale pentru uz civil si sa i se dea tehnologie civila in schimbul abandonarii celei militare," a concluzionat Ghaddafi.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.