Stadionul Qualcomm din San Diego ar putea primi cinci stele in clasamentul adaposturilor de urgenta, cu yoga si acupunctura pentru adultii stresati, clovni si dulciuri pentru copiii plictisiti si chiar mancare cuser, comenteaza NewsIn.

Stadionul echipei de fotbal american San Diego Chargers a fost transformat saptamana aceasta intr-un centru pentru a adaposti persoanele evacuate din cauza incendiilor care afecteaza statul si gazduieste 10.000 de persoane.

Autoritatile locale si regionale si numerosi voluntari de la centru s-au straduit sa satisfaca atat nevoile de baza ale refugiatilor cat si tabieturile lor, pentru a-i face pe locuitorii din Golden State sa se simta ca acasa.

Rezervele de mancare si apa sunt mari, iar mesele aliniate pe stadion pline cu gustari reci, diverse sortimente de paine, condimente, prajituri, fructe si cafea. Cina a inclus friptura, legume proaspete, salata si orez. Evacuatii evrei au avut chiar posibilitatea sa opteze pentru mancare cuser.

Refugiatii stresati au putut face acupunctura sau participa la cursuri de yoga si de meditatie. La dispozitia lor au fost pusi si consilieri pentru situatii de criza si maseuri.

"Auzi toate povestile de groaza de la uraganul Katrina, dar nu este asa aici", a declarat Linda Leonik, in varsta de 22 de ani, care si-a parasit locuinta impreuna cu sotul si cu cei doi copii gemeni ai sai, in varsta de sase luni. "Avem toate resursele necesare. Sunt surpinsa cat de bine s-a organizat lumea pentru aceasta situatie", a adaugat ea.

Atmosfera aproape de sarbatoare este departe de supraglomeratia, conditiile mizerabile, disperarea si teama de violenta care au domnit in stadionul Superdome din New Orleans dupa uraganul Katrina, din 2005. Atunci persoanele evacuate au fost nevoite sa petreaca mai multe zile fara apa, mancare potrivita sau acces la instalatii sanitare functionale.

La Superdomul din New Orleans s-au refugiat unii dintre cei mai saraci locuitori din New Orleans, in timp ce la Qualcomm se afla persoane din suburbiile bogate din San Diego.

Mai multi clovni au facut animale din baloane pentru copii, persoane costumate in soldati din Razboiul Stelelor le-au impartit dulciuri, un ventriloc a oferit un spectacol, iar o serie de voluntari le-au pictat fetele. Autoritatile au organizat si o zona de joaca, plina cu jucarii, creioane colorate si carti de colorat.

Organizatorii s-au straduit si sa tina refugiatii in legatura cu lumea dinafara, cu televizoare instalate in tot stadionul. Administratia centrului va acoperi si pretul apelurilor date de pe telefoanele mobile din interiorul stadionului.

Qualcomm era atat de bine aprovizionat pana marti la caderea noptii, incat primarul orasului San Diego Jeryy Sanders a declarat nu mai sunt necesare donatii individuale.

„A existat un raspuns coplesitor din partea comunitatii. Exista aici oameni care au nevoie de ajutor si oameni dispusi sa il ofere. Sunt mandru de orasul meu", a declarat Tony Greco, un locuitor al San Diego si sergent in armata americana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.