Aceasta este concluzia Comitetului Interguvernamental pentru Schimbarea Climatica.

Comitetul respectiv a luat premiul Nobel pentru Pace, alaturi de fostul vicepresedinte american Al Gore, anul acesta.

De aceea, atunci cand mai multi membri de baza ai comitetului avertizeaza ca nivelul dioxidului de carbon din atmosfera creste cu 35 la suta mai repede decat s-a estimat, multi vor asculta acest avertisment.

Noul studiu, publicat de Academia de stiinte din Statele Unite, arata ca sunt doi factori care contribuie la aparitia unor cantitati mai mari de gaze cu efect de sera.

Mai intai, e vorba de folosirea ineficienta a combustibililor fosili. Principalul vinovat e considerat China, a carei crestere economica se bazeaza pe arderea carbunelui.

In al doilea rand insa, spune unul dintre autorii raportului, Corinne Le Quere, se constata o incapacitate a planetei de a absorbi gazele cu efect de sera.

"Pe masura ce climatul se schimba, oceanul devine mai cald.

In plus, vanturile din emisfera sudica schimba modul de circulatie a apei iar capacitatea de absorbtie a dioxidului de carbon se reduce. Aceeasi situatie se constata pe uscat, din cauza secetei", spune Corinne Le Quere.

Intre timp, un studiu separat, realizat pe perioada a zece ani, arata ca pare sa se reduca si capacitatea partii de nord a Atlanticului de a absorbi dioxid de carbon.