Un numar de 19 persoane, majoritatea politisti, au fost ranite in urma ciocnirilor dintre extremisti de dreapta si fortele de ordine care au avut loc la Budapesta luni seara, in ajunul implinirii a 51 de ani de la Revolutia din 1956, relateaza NewsIn.

In total, 14 politisti si cinci civili, printre care si jurnalisti, au fost raniti, iar 20 de persoane au fost arestate, a declarat astazi, comandantul politiei nationale Jozsef Bencze intr-o conferinta de presa.

Politia din Budapesta a dispersat ieri seara, cu ajutorul tunurilor cu apa si al grenadelor lacrimogene o manifestatie neautorizata a catorva sute de militanti de extrema-dreapta care au aruncat cu sticle incendiare.

Dupa un miting autorizat care avusese loc in centrul capitalei, tineri din formatiuni de extrema-dreapta Asociatia celor 64 de Departamente (aluzie la "Ungaria Mare" dinainte de Primul Razboi Mondial) si din partidul Jobbik s-au strans in fata Operei. Tinerii extremisti au sfidat interdictia de a se aduna in acea zona, fapt ce a provocat ciocniri violente cu fortele de ordine. Premierul socialist Ferenc Gyurcsany urma sa tina un discurs cu ocazia zilei nationale, motiv pentru care fusese instalat un perimetru de securitate in jurul impozantei cladiri.

Centrul Budapestei a fost si anul trecut scena unor ciocniri violente, la 23 octombrie, cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a revolutiei de la 1956, intre manifestanti de extrema-dreapta si fortele de ordine. Incidentele s-au soldat cu cateva sute de raniti si arestari, iar politia a fost acuzata ca a intervenit prea brutal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.