Presa turca, opozitia, dar si mii de demonstranti care au iesit in strada au cerut guvernului de la Ankara sa actioneze dur dupa uciderea a 12 soldati si capturarea altor opt de catre partidul kurzilor.
Armata turca a confirmat luni faptul ca opt militari erau dati inca disparuti, ca urmare a ciocnirilor cu rebelii kurzi de duminica, in care 12 soldati si-au pierdut viata. Capturarea soldatilor a fost confirmata si de o agentie de stiri cunoscuta pentru legaturile sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), agentie care a dat publicitatii numele a sapte dintre cei disparuti. In ultima perioada, 40 de turci, atit soldati cit si civili, si-au pierdut viata in atacuri cauzate de PKK.

Atacurile kurde de duminica, de la granita cu Irakul, au declansat proteste in intreaga Turcie, iar presa si liderii opozitiei turce au cerut guvernului sa actioneze rapid impotriva rebelilor kurzi. Ziarele turce, care publicau fotografii ale tinerilor soldati ucisi, cereau chiar razbunare pentru victime. Mii de persoane demonstrau ieri la Istanbul impotriva PKK. Saptamina trecuta, parlamentul turc a aprobat ca armata sa poata intra pe teritoriul Irakului, in scopul combaterii rebelilor kurzi, considerati teroristi de catre Ankara. Autoritatile turce au acceptat, la cererea SUA si a Irakului, sa amine atacurile pe teritoriul tarii vecine, cu conditia ca Washingtonul sa ia masuri impotriva rebelilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.