Din cauza coruptiei, economia europeana pierde zeci de miliarde de euro pe an. Aceasta este concluzia la care au ajuns participantii la o conferinta de specialitate organizata la Viena, transmite AFP.

"Coruptia este un fenomen socio-cultural si o maladie care erodeaza competitivitatea, da nastere nedreptatii sociale si saraciei si alimenteaza crima organizata", a declarat Martin Kreutner, oficial in cadrul Ministerului de Interne din Austria, care a prezidat lucrarile conferintei care a reunit 120 de experti din cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene. "Coruptia si frauda costa economia UE zeci de miliarde de euro anual", a adaugat Kreutner.

"Coruptia este considerata ceva normal in cercurile de afaceri din marile state membre UE, unde perverteste economia", a spus, la randul sau, Peter Eigen, presedintele grupului non-guvernamental Transparency International. "De aceea incercam sa determinam marile companii, in special pe cele implicate in proiecte majore, sa semneze «juraminte de integritate» care prevad sanctiuni in cazul in care se descopera ca au luat parte la escrocherii", a mai precizat Eigen. Acesta a solicitat guvernelor sa promoveze un cod etic in sectorul serviciilor publice si sa aplice legea "fara sovaiala" oriunde sunt descoperite cazuri de coruptie.

Donatella della Porta, reprezentant al Institutului Universitar din Florenta, a precizat, de asemenea, ca "cultura politica a unor tari, controlul deficitar si moralitatea indoielnica sunt factori care, combinati, permit extinderea coruptiei". Ea a mai spus ca fenomenul coruptiei a devenit din ce in ce mai complicat si practicat de retelele din cadrul administratiei publice si a elitei.

"Aceste legaturi, formate intre politicieni, inalti oficiali si lideri ai mediului de afaceri, si, deseori, chiar capi ai crimei organizate, reprezinta temelia fenomenului de coruptie", a explicat Donatella della Porta.

Neelie Kroes se retrage din cinci dosare
Dupa primele trei zile de la preluarea functiei, Neelie Kroes, comisarul european al Concurentei, a decis sa se retraga din cinci procese importante din cauza conflictului de interese pe care le-ar fi generat legaturile de afaceri avute anterior, informeaza EUobserver.

José Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, trebuie sa decida acum daca va prelua el insusi aceste dosare sau daca va desemna un alt comisar european pentru a judeca aceste cazuri. In prezent, Barroso asteapta notificarea oficiala privind cazurile respective, noteaza cotidianul The Independent. Potrivit publicatiei, purtatorul de cuvant al lui Kroes ar fi spus ca numarul cazurilor din care aceasta s-a retras este foarte mic, mai exact, "o picatura intr-un ocean".

"Neelie Kroes este hotarata sa demonstreze ca va evita orice potential conflict de interese ca si comisar european al Concurentei", a mai spus purtatorul de cuvat, citat de The Independent. Unul dintre cele cinci cazuri din care Kroes s-a retras este ancheta privind planurile de constructie al unui nou terminal in Portul Rotterdam. In acest caz este implicata o companie din al carei consiliu de supraveghere a facut parte si Neelie Kroes.