Presedintele rus Vladimir Putin a inceput, ieri, la Teheran, prima vizita in Iran a unui lider de la Kremlin din 1943, pentru un summit al tarilor de la Marea Caspica, ce probabil va fi eclipsat de discutiile cu liderii iranieni despre dosarul nuclear, relateaza NewsIn.

Putin nu si-a amanat vizita, in pofida informatiilor cu privire la un posibil atentat sinucigas care l-ar viza in cursul vizitei sale.

Summitul celor cinci state de la Marea Caspica (Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia, Turkmenistan) probabil nu va duce la progrese importante in ceea ce priveste statutul definitiv al marii, bogata in hidrocarburi.

In schimb, suspansul persista cu privire la rezultatul discutiilor pe care presedintele rus le va avea cu presedintele Mahmoud Ahmadinejad, apoi cu ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, cea mai importanta autoritate a statului.

Putin a declarat in aceasta dimineata ca documentul final al summitului Marii Caspice, care urmeaza sa fie semnat in cursul zilei, fixeaza "principiul imposibilitatii pentru un stat de a-si pune la dispozitie teritoriul in cazul agresiunii impotriva unui alt stat".

O dispozitie deosebit de importanta pentru Iran, care se teme ca Statele Unite vor folosi Azerbaidjanul pentru un atac impotriva tarii, desi presedintele azer Ilham Aliev a exclus aceasta posibilitate. Ahmadinejad a laudat "unanimitatea tarilor riverane in ceea ce priveste faptul ca (...) doar navele si fortele lor militare trebuie sa fie autorizate in Marea Caspica".

Chestiunea securitatii urmeaza sa fie abordata in discutiile lui Putin cu interlocutorii sai iranieni. Presedintele rus si-a intensificat recent avertismentele referitoare la o inasprire a sanctiunilor impotriva Teheranului. Presedintele rus a mai declarat luni, ca "a se incerca intimidarea liderilor iranieni sau poporului iranian nu are sens. Ei nu se tem".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.