Presedintele Hu Jintao a deschis lucrarile cu un mesaj dur.

El a spus ca insasi supravietuirea partidului depinde de pedepsirea ferma a oficialilor corupti.

Cel mai probabil, actualul presedinte Hu Jintao va primi al doilea mandat de 5 ani insa acesta va fi si ultimul.

Liderii chinezi trebuie acum sa se supuna unei cutume neoficiale: functia de presedinte sa nu fie ocupata de aceeasi persoana mai mult de doua mandate.

Principala sarcina a celor 2000 de delegati va fi sa aleaga membrii comitetului central al partidului care la randul lor vor selecta membrii biroului politic, cel mai important organism decizional al Chinei.

Congresul Partidului Comunist Chinez incepe pe fondul cererilor venite din partea mai multor lideri ai formatiunii de reformare a sistemului politic, astfel incat acesta sa se potriveasca mai bine cu reformele economice care au transformat tara.

"Nu vom copia niciodata un model politic occidental"

Purtatorul de cuvant al Partidului Comunist, Li Dongsheng, a spus ca tara va continua reformele politice dar a respins orice idee de imitare a modelelor occidentale.

El a declarat ca reformele vor urmari intarirea unui sistem pe care el l-a numit democratie socialista:

"Reforma noastra politica inseamna auto-perfectionare si dezvoltarea unui sistem politic socialist. Reforma politica ia in considerare specificul Chinei. Pe de alta parte, tinem cont si realizarile civilizatiei politice. Nu vom copia insa niciodata un model politic occidental", a mai spus Li Dongsheng.

Partidul Comunist a hotarat sa se supuna unor principii fundamentale astfel incat sa fie evitate greselile trecutului: nu vor mai exista conducatori pe viata si nu vor mai fi lupte pentru putere.

Liderii chinezi considera de asemenea ca este foarte importanta cunoasterea dinainte a succesiunii la putere.

Este de aceea foarte posibil ca presedintele Hu Jintao sa il aleaga pe cel care ii va urma in functie.

Cel nominalizat va primi un post in biroul politic iar China va avea 5 ani sa se obisnuiasca cu cel care va prelua puterea in 2012.

Succesorul desemnat va avea ca si asigurate, incepand din 1012, doua mandate de 5 ani la presedintia Chinei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.