Guvernul Turciei a convenit sa ceara acordul Parlamentului pentru declansarea unor eventuale operatiuni militare contra kurzilor din nordul Irakului.

Autoritatile americane si irakiene au avertizat in repetate randuri ca o astfel de decizie poate provoca instabilitate la nivel regional.

Cabinetul de la Ankara va propune parlamentului o motiune prin care se va permite guvernului sa trimita trupe in nordul Irakului, in vederea atacarii bazelor gruparii rebele Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Se asteapta ca motiunea sa obtina miercuri votul legislativului. Astfel, premierul Erdogan va avea mana libera sa declanseze operatiuni militare pe teritoriul statului vecin, timp de un an.

Decizia survine dupa o intetire a atacurilor PKK contra tintelor civile si militare din Turcia. Guvernul turc a fost de altfel supus la presiuni din ce in ce mai mari de catre cei care doresc o replica mai hotarata.

Adoptarea motiunii de catre legislativ are toate sansele sa mareasca tensiunile dintre Turcia si Statele Unite, in conditiile in care Washingtonul a spus in repetate randuri ca atacarea de catre trupele turcesti a unor tinte de pe teritoriul irakian va genera instabilitate regionala.

Relatiile dintre Ankara si Washington sunt oricum la cel mai scazut nivel din ultimii ani, deoarece Congresul american a recunoscut genocidul comis contra armenilor de catre Turcia, in timpul primului razboi mondial.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.