Succesul noului tratat european depinde de jocul politic de la Londra si de concesiile Bruxelles-ului.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a lansat un atac dur la adresa incercarilor Marii Britanii de a obtine cit mai multe exceptari de la aplicarea noului tratat european. Cu doar citeva zile inaintea summitului de la Lisabona, unde se asteapta adoptarea noului text fundamental al UE, Barroso a acuzat ca refuzul Londrei de a accepta suprematia Bruxelles-ului in domeniul judiciar si al politiei pericliteaza securitatea europeana. „Cred ca este o greseala. Uneori apare o contradictie. Marea Britanie, care intodeauna este prima care cere o actiune globala impotriva terorismului, nu pare dedicata unui efort european comun. Aceasta ma surprinde“, a declarat Barroso, citat de „The Guardian“.

Presedintele Barroso, considerat de presa engleza drept cel mai anglofil presedinte al Comisiei Europene, este nemultumit pentru ca Londra a cerut exceptarea de la aplicarea Cartei Drepturilor Fundamentale, parte integranta a tratatului, si dreptul de a se retrage din coope-rarea europeana in domeniul juridic si al politiei. La fel, Marea Britanie refuza sa accepte jurisdictia Curtii Europene de Justitie in aceste domenii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.