Scutul american antiracheta ar trebui instalat poate "pe Luna", a declarat presedintele rus Vladimir Putin, aratand inca o data ca nu este dispus sa asculte nici un argument in aceasta chestiune.

Orice speranta de dialog cu care au sosit in Rusia secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si ministrul Apararii, Robert Gates, a fost spulberata din start de un monolog al presedintelui rus Vladimir Putin."Desigur, este posibil ca, in viitor, sa decidem ca scutul de aparare antiracheta arrebui instalat undeva pe Luna", a spus Putin, pentru a arata inca o data ca nu este convins de faptul ca Iranul reprezinta o amenintare reala, pentru contracararea careia ar fi nevoie de un scut antiracheta.

Purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dimitri Peskov, a incercat sa tempereze afirmatia, spunand ca aceasta ar fi, de fapt, o mostra de umor rusesc a carui subtilitate s-a pierdut la traducere: "Uneori, traducerea in engleza nu reuseste sa reflecte umorul rusesc. Presedintele nu a vrut sa aduca un afront. Dimpotriva, era foarte deschis si sincer", a explicat Peskov.

Daca afrontul verbal a fost "explicat" printr-o neintelegere provocata de traducere, faptul ca Putin si-a lasat oaspetii sa astepte 40 de minute inainte de intalnire a ramas fara explicatie sau scuze.Putin nu a facut decat sa isi reinnoiasca amenintarile ca se va retrage din Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE), la care a adaugat acum si acordul bilateral din 1987 privind Fortele nucleare intermediare (rachetele balistice cu raza medie de actiune) si Tratatul de reducere a armelor strategice (START), care expira in 2009.

Ministrul american al Apararii, Robert Gates, a declarat ca Washingtonul va urmari actiunile Moscovei si a avertizat ca retragerea din Tratatul CFE ar putea deranja si celelalte state semnatare, nu doar SUA.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.