Bruxelles-ul vrea sa elimine controlul la vama pentru cei care transporta marfuri intre doua porturi ale Uniunii Europene.

Controalele vamale la bunurile care circula intre porturile Uniunii Europene ar putea fi eliminate. Masura se afla deja in "Carta albastra", proiectul care propune o politica maritima integrata pentru Uniunea Europeana si care a fost prezentat de catre Comisie, miercuri seara, la Bruxelles.

Companiile de transport maritim au salutat propunerea Executivului european de eliminare a controalelor la marfurile care­ circula pe mare, intre granitele pietei unice, care-i pune astfel pe picior de egalita­te cu transportatorii de pe uscat. Masurat in tone-kilometri, 40% din comertul intern implica transportul marfurilor pe mare.

In prezent, autoritatile vamale considera ca orice vapor care paraseste portul intra in apele internationale, asa ca nu exista practic voiaje in interiorul UE. "Vamile au simplificat mult lucrurile, dar marfa care circula intre doua porturi UE tot trebuie sa fie supusa unor proceduri complexe care consuma mult timp. Ar trebui ca procedurile sa fie aceleasi ca in cazul transportului de marfuri pe sosele", a spus Alfons Guinier de la Asociatia comunitatii europene a proprietarilor de vapoare, citat de "Financial Times".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.