Reducerea dependentei energetice fata de Rusia prin proiecte precum gazoductul Nabucco este tema principala a conferintei de la Vilnius, in timp ce Gazprom negociaza cu Serbia.
La Vilnius, reprezentantii UE, SUA si ai statelor est-europene si-au reafirmat sprijinul pentru proiectul Nabucco, ce ar urma sa tranziteze Romania, aducand gaz din Azerbaidjan prin Turcia si Bulgaria. Adjunctul subsecretarului de stat pentru afaceri europene si coordonatorul politicii energetice SUA in zona Marii Caspice, Matthew Bryza,a declarat ieri ca monopolul de stat rus Gazprom este de vina pentru temerile Europei privind securitatea energetica, informeaza Baltic Times. Bryza a subliniat importanta proiectului Nabucco nu pentru a scoate Gazprom de pe piata, ci pentru a oferi o alternativa ce va descuraja monopolul rus sa se comporte ca instrument politic.

"Trebuie sa existe concurenta, altminteri un monopol va actiona intodeauna ca un monopol", a spus Bryza, respingand ca "absolut neadevarate" declaratiile Gazprom cum ca nu ar exista suficient gaz in Azerbaidjan pentru acest proiect.Intre timp, Gazprom incearca sa descurajeze atat tarile participante la proiectul Nabucco, precum Ungaria, cat si vecinii lor, cum ar fi Serbia, propunand un proiect alternativ, South Stream.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.