Politicianul portughez nu doreste ca guvernele nationale sa ocoleasca Bruxelles-ul in luarea deciziilor

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, este ingrijorat de faptul ca noul tratat european ar putea ingradi puterile institutiei pe care o conduce, precum si pe cele ale Parlamentului European. Pe de alta parte, Barroso a declarat ca doreste ca tratatul sa fie adoptat.

„Daca noul tratat va fi adoptat, ceea ce sper ca se va intampla, trebuie sa ne asiguram ca nimeni nu va folosi schimbarile pentru a reduce puterea institutiilor europene", a declarat Jose Manuel Barroso, intr-un interviu acordat cotidianului belgian "de Standaard".

Printre cele mai importante modificari, el a enumerat posibila creare a functiei de presedinte al Consiliului European, cu un mandat de cinci ani, si pe cea de ministru de externe al UE. Barroso a sugerat ca inlocuirea sistemului presedintiei rotative prin numirea unui presedinte al Consiliului ar putea duce la nasterea "unui circuit" decizional care sa se desfasoare in afara Comisiei si a Parlamentului.

"Exista pericolul ca guvernele sa isi rezolve diversele probleme intre ele, fara a mai implica institutiile europene", a explicat Jose Manuel Barroso, precizand ca acest lucru va depinde foarte mult si de politicienii care se vor afla la conducerea Consiliului.

Presedintele CE a mai adaugat ca unele state, precum Marea Britanie, nu inteleg ca "interesul european" nu inseamna "un compromis" intre tarile membre.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.