Presedintele francez Nicolas Sarkozy isi incepe astazi prima vizita oficiala in Rusia, dupa ce luni a avut o intilnire, la Paris, cu presedintele Poloniei si premierul Cehiei, tari care s-au aratat gata sa gazduiasca pe teritoriul lor scutul antiracheta al SUA, initiativa privita cu mare suspiciune de Moscova. Mai mult, presedintele Sarkozy l-a primit vineri, la Élysee, pe presedintele prooccidental al Ucrainei, Viktor Iuscenko. In ciuda faptului ca oficialii francezi au insistat ca intilnirile presedintelui nu au fost deliberat programate in ajunul vizitei la Moscova, analistii considera ca ele vor inflama atmosfera intilnirii Sarkozy-Putin.

„Nu te poti adresa acestor tari fara a vorbi despre Rusia“, a comentat un diplomat francez, sub protectia anonimatului, intilnirea lui Nicolas Sarkozy cu liderii Poloniei si Cehiei. Potrivit oficialilor polonezi, presedintele Lech Kaczynski cauta sprijinul Frantei in privinta instalarii scutului american antiracheta si a aderarii cit mai rapide la NATO a Georgiei, fosta republica sovietica.

In ultimele saptamini, presedintele francez a efectuat un adevarat tur de forta al fostelor tari socialiste, vizitind Ungaria si Bulgaria, stat care va gazdui baze militare SUA. In cursul vizitei la Sofia, Sarkozy a declarat ca „Rusia este un stat care complica rezolvarea marilor probleme mondiale“, iar in Ungaria presedintele a aratat ca se simte „pe jumatate estic“. Ofensiva diplomatica in fostelor tari socialiste indica renuntarea Frantei la politica circumspecta fata de Rusia, caracteristica perioadei Chirac.