Concluzia apartine unui grup de experti de la Oxford, care avertizeaza ca repararea gafelor ar dura cel putin un deceniu.

Washingtonul si aliatii sai trebuie sa isi schimbe politica in Irak si Afganistan daca doresc sa invinga Al-Qaida, conchide un raport realizat de un grup de cercetatori de la Oxford. Strategia Occidentului nu numai ca nu a reusit sa elimine amenintarea din partea extremismului islamic, dar chiar a alimentat-o, afirma expertii.

"Fiecare aspect al raz­boiului antiteroare a fost contraproductiv in Irak si Afganistan, incepand cu pierderea de vieti in randul civililor pana la detentii in masa fara procese. Pe scurt, este un dezastru", a declarat Paul Rogers, unul dintre autorii raportului. El spune ca invazia Irakului condusa de SUA in martie 2003 a fost o "greseala amarnica", ce a creat o zona de antrenament a combatantilor extremisti care au legaturi sau sunt inspirati de Osama bin Laden si de Al-Qaida.

In privinta Afganistanului, documentul arata ca izgonirea de la putere a talibanilor in 2001 a fost "de un real folos" organizatiei Al-Qaida, ajutand la revigorarea militiilor islamice violente.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.