Casa Alba a opinat ca programul ar fi fost prea scump si ar fi creat probleme societatilor private de asigurari. Democratii l-au atacat imediat pe presedinte, afirmand ca acesta a luat o decizie plina de cruzime fata de copiii americani.

Folosindu-si dreptul de veto, presedintele Bush a intensificat dezbaterea asupra uneia dintre cele mai controversate teme electorale ale momentului in America. Casa Alba a considerat ca extinderea programului federal de asigurari de sanatate pentru copii din familii cu venituri mici ar fi fost o decizie iresponsabila.

Iata cum si-a argumentat decizia presedintele Bush: "Daca acest program devenea lege, se estimeaza ca una din trei persoane care l-ar utiliza ar renunta la asigurari private. Politica acestui guvern este sa ajute copiii saraci si sa ii indemne pe oameni sa obtina asigurari private de sanatate, si nu federale", a spus el.

Democratii sustin insa ca presedintele ignora sprijinul larg al populatiei pentru programul respectiv si ca e gata sa riste sanatatea a milioane de copii de dragul unui principiu.

Veto-ul prezidential pune numerosi republicani din Senat intr-o pozitie dificila din punct de vedere politic. Ei se prezinta in alegeri anul viitor si stiu ca asigurarile de sanatate sunt un subiect sensibil in randul electoratului.

In trei luni, partidele americane isi aleg candidatii pentru functia de presedinte, iar recentele dezbateri politice de la Washington au inceput in mod evident sa se concentreze asupra marilor subiecte ale campaniei electorale.