Razboiul dintre Corea de Nord si Corea de sud ar putea sa se termine in sfarsit, dupa ce, presedintele sud-coreean Roh Moo-Hyun si omologul sau nord-coreean Kim Jong-Il au semnat, ieri, o declaratie de pace la incheierea summitului de la Phenian, informeaza NewsIn.

Cei doi lideri au semnat la ora 13.00 (07.00,ora Romaniei) un document in opt puncte in care cele doua tari se angajeaza sa promoveze pacea si prosperitatea in peninsula divizata de mai mult de cinci decenii.
"Sudul si Nordul impartasesc opinia ca trebuie sa puna capat situatiei actuale de armistitiu si sa instaureze un sistem de pace permanent", potrivit declaratiei.

De la sfarsitul razboiului din 1950-1953, cele doua Corei nu au incheiat decat un armistitiu, nu si un tratat de pace, deci teoretic ele sunt totusi in razboi. Prin initierea acestui demers, cele doua state ar putea insa, sa sfarseasca razboiul.

In declaratia finala, cele doua tari au cerut organizarea unui summit "cu trei, patru state" pentru semnarea oficiala a unui tratat de pace, care necesita si semnaturile Statelor Unite si Chinei, implicate in conflictul coreean.

Comentatorul BBC John Sudworth, spune insa ca desi exista convingerea unanima ca acum se scrie istoria, detaliile declariei pe care au semnat-o cele doua state sunt foarte importante. Speranta si optimismul existau si in urma cu sapte ani cand s-au intalnit sefii celor doua state, insa de atunci, oamenii nu au simtit ca s-au schimbat prea multe in relatile bilaterale, a adaugat ziaristul britanic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.