Intr-adevar, fiecare zi vine sa confirme prognozele analistilor ucraineni, potrivit carora presedintele Viktor Iuscenko va urma politica externa a predecesorului sau Leonid Kucima, osciland intre promisiunile politice ale Occidentului si ofertele economice ale Rusiei.

O ultima dovada: Iuscenko va marca la Kiev implinirea a 60 de ani de la victoria impotriva nazismului, dar pentru ca omologul sau de la Kremlin, Vladimir Putin, sa nu se simta jignit, il va vizita la Moscova in ajun, la 8 mai. Procedand ca atare, nimeni nu mai are ce sa-i reproseze, Iuscenko reusind sa-si pastreze integritatea in ochii concetatenilor sai si respectul partii ruse pentru ca a gasit o formula de compromis.

"M-as simti prost daca m-as afla la alta tribuna cand veteranii ucraineni se reunesc la Kiev. Cred ca Putin, dar si multi dintre colegii mei, vor intelege aceasta dilema", a spus Iuscenko. Oricum, el a devenit al treilea presedinte care refuza participarea la ceremoniile de la Moscova, dupa estonianul Martin Ruitel si lituanianul Valdas Adamkus. Si, tot pentru a diminua efectul deciziei sale, Iuscenko s-a grabit sa minimalizeze importanta incidentului de vineri, cand o nava ruseasca din flota din Marea Neagra a patruns in apele teritoriale ale Ucrainei. "Cum partea rusa si-a cerut scuze, consider cazul inchis", a spus Iuscenko, amintind totusi ca, in virtutea celor convenite cu Putin, Kievul va verifica modul cum se respecta prevederile Acordului din 1997 privind stationarea trupelor rusesti in Portul Sevastopol.

Pana atunci, Iuscenko va trebui, probabil, sa explice ce inseamna declaratia fostului director al clinicii austriece Rudolfinerhaus, Lothar Wike, care i-a acuzat pe simpatizantii ex-candidatului la Presedintia Ucrainei ca i-au "amenintat viata". Intervievat de publicatia britanica "The Telegraph", medicul a afirmat ca el si institutia lui au fost supuse la puternice presiuni din partea sustinatorilor lui Iuscenko, care l-au somat sa confirme versiunea otravirii. "Am participat direct la acest caz si pot spune ca specialistii vienezi nu au gasit urme de otrava in sangele lui Iuscenko", a spus profesorul austriac.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.