Audierile publice in cadrul anchetei judiciare asupra decesului printesei Diana si al prietenului ei, Dodi al-Fayed, au inceput, ieri, la Curtea Suprema din Londra. Se preconizeaza ca vor dura intre patru si sase luni. Ancheta judiciara, procedura specifica in Anglia si tara Galilor, are in principal ca scop determinarea cauzelor unui deces in circumstante violente sau inexplicabile. Nu este un proces, nu exista acuzat si nici o condamnare.

Aceasta ancheta - numita "inquest" de catre englezi - a fost suspendata in anul 2004, cand judecatorul a cerut Scotland Yard-ului sa examineze toate acuzatiile emise dupa accidentul survenit in tunelul podului Alma din Paris, la 31 august 1997.

Politia britanica a publicat la 14 decembrie 2006 rezultatul anchetei sale: printesa Diana, 36 de ani, si Dodi, 42 de ani, au fost victimele unui "tragic accident", cauzat de viteza excesiva si de soferul Henri Paul (si el decedat) care bause prea mult (1,74 grame de alcool in sange) si a incercat sa fuga de paparazzi. Aceste concluzii corespund cu cele la care a ajuns si politia franceza. Scotland Yard a aratat, de asemenea, ca printesa nu era nici insarcinata, nici logodita cu Dodi.