Compania americana privata de securitate Blackwater a fost implicata in aproape 200 de incidente soldate cu focuri de arma in Irak, din 2005 pana in prezent, potrivit unui raport al Congresului american.

Zece irakieni dintre care noua civili au fost ucisi la Bagdad la 16 septembrie la trecerea unui convoi diplomatic american escortat de angajati Blackwater. Patru anchete asupra acestui incident sunt in curs.

Compania nu poate face uz de forta decat in scopuri de autoaparare, potrivit contractului incheiat cu Departamentul de Stat. Totusi, raportul intocmit de o comisie a Camerei Reprezentantilor afirma ca Blackwater a fost cea care a deschis focul in peste 80% din cele 200 de incidente inventariate.

Agentii Blackwater, care deschid in general focul din vehicule aflate in miscare, nu se opresc pentru a numara victimele. Compania a inregistrat la randul sau 16 victime in toate incidentele din 2005 pana in prezent si 162 de cazuri de pagube materiale.

Astazi, comisia din Camera Reprezentantilor urma sa audieze membri ai conducerii companiei, cu privire la rolul Blackwater, in Irak si Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.