Fortele de securitate din Myanmar au adresat, ieri, un ultimatum zecilor de mii de manifestanti stransi la Yangon, prin care au cerut dispersarea protestatarilor sub amenintarea unor masuri extreme.

„Dispersati-va, altfel vom recurge la o actiune extrema !”, au amenintat fortele de ordine ale guvernului militarizat din capitala Yangon.

BBC News relateaza, ca noile proteste au urmat dupa ce, in cursul noptii, fortele militare au facut raiduri in sase manastiri budiste pentru a-i bate si a-i aresta pe calugarii care au initiat protestele pro democratice. Aproape 200 de budisti este estimat ca au fost retinuti in urma acestor raiduri.

Pe strazi, mii de oameni intonau imnuri nationaliste. "Fie sa fim feriti de pericole, sa fim crutati de saracie, fie ca inimile si spiritul nostru sa fie in pace", au strigat manifestantii in fata politistilor care au blocat drumurile ce duc la pagoda.

In cartierul pagodei Sule, circa 5.000 de manifestanti au sfidat interdictia de organizare a mitingurilor, si au stat fata in fata cu politia.

Soldatii au tras de mai multe ori in multime, a declarat un martor pentru BBC. „O persoana a fost ranita...au folosit gaze lacrimogene...Acum, persoana ranita este uracata intr-o masina pentru a fi dusa la spital...Soldatii folosesc forta asupra noastra”, a mai adugat martorul, a carui declaratie a fost transmisa de BBC.

Analistii se tem ca aceste evenimente vor degenera atat de mult incat se vor repta violentele din 1988, cand fortele de ordine ale statului au deschis focul asupra protestatarilor si au omorat mii de oameni.

China, care se invecineaza cu statul Myanmar, a invitat guvernul militarizat la actiuni moderate impotriva manifestantilor. Totusi, China si Rusia sunt de acord ca situatia din Fostul stat Burma, este o problema interna, chiar daca ambele state au votat in Ianuarie, la ONU, o rzolutie care critica administratia din Myanmar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.