Un grup de europarlamentari din mai multe partide a solicitat Uniunii Europene sa impuna producatorilor de jucarii sai sa puna pe produsele lor un nou simbol, care sa ateste ca acestea respecta cu strictete standardele comunitare de siguranta.

Apelul survine pe fondul crizei create pe piata jucariilor de decizia mai multor mari companii de a retrage sute de mii de produse fabricate in China, de teama ca acestea ar contine substante periculoase.

Retragerea jucariilor fabricate in China a redus increderea consumatorilor europeni in aceste produse si a provocat unele confuzii privind standardele de siguranta ale Uniunii.

In acest context, europarlamentarii doresc impunerea unui nou indice de siguranta, specific pentru jucarii, si autentificat de inspectori independenti.

Acest simbol ar urma sa apara alaturi de cunoscuta marca formata din literele C si E, care arata ca producatorii au efectuat propriile lor teste si certifica astfel ca produsele lor respecta conditiile impuse de Uniunea Europeana.

Parlamentul European mai cere Comisiei Europene sa finalizeze rapid o noua forma a Directivei privind Siguranta Jucariilor, directiva care nu a mai fost actualizata in ultimii 20 de ani.

China produce circa 90 la suta din jucariile vandute pe piata europeana. Jumatate din produsele retrase recent, din motive de siguranta, fusesera fabricate tot in China.

Comisarul european pentru protectia consumatorilor, Meglena Kuneva, a cerut guvernului chinez un raport, luna viitoare, pentru a vedea ce masuri au fost luate in vederea respectarii standardelor de siguranta de catre producatorii chinezi.

Ea a avertizat ca Uniunea Europeana nu va ezita sa ia masuri daca autoritatile din China nu reactioneaza rapid.

Doamna Kuneva a avertizat insa ca ar fi prematura introducerea pripita de noi legi in acest domeniu, ea afirmand ca ar fi esential sa fie aplicate momentan regulamentele existente.

Intre timp, presa din China a salutat faptul ca cel mai mare producator american de jucarii, Mattel, a cerut scuze guvernului chinez, admitand ca multe din jucariile retrase de pe piata fusesera fabricate dupa un design gresit, trimis din Statele Unite.

Americanii au subliniat insa ca au existat jucarii fabricate in China care contineau totusi unele vopsele considerate nocive pentru copii.

Exporturile Chinei de alimente, medicamente, pasta de dinti sau fructe de mare raman in continuare in atentia autoritatilor din toate statele lumii, chiar daca in ultimele luni nu s-au mai identificat probleme legate de acestea.

In plan intern insa, in China, falsurile si produsele periculoase sanatatii continua sa isi faca aparitia.

Cel mai recent au fost retrase de pe piata prajiturile dintr-un lant de supermaketuri si mii de sticle dintr-un lichior popular printre chinezi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.