Mii de calugarii budisti din Burma au protestat si ieri, strigand ”Democratie!Democratie!” si au sfidat astfel, toate amenintarile venite din partea guvernului militarizat care conduce tara.

Calugarii au cerut astazi ca toti prizonierii politici sa fie eliberati, si au facut apel la dialog cu oficialitatile, chiar daca, in timpul zilei au fost amenintati ca orice continuare a protestului va fi oprita prin utilizarea fortei, informeaza BBC News.

Martorii spun ca, dupa finalizarea marsului de protest au vazut tancuri militare care au aparut pe strazile capitalei Yangon. Unul dintre calaugari a declarat chiar, pentru Associated Press, „ca oamenii nu mai tolereaza sub nici o forma guvernul militarizat”. De aceeasi parere este si poetul Aung Way, care a facut un apel la reconcilierea nationala.”Calugarii s-au ridicat impotriva guvernului pentru a ajuta poporul”, a mai adugat poetul din Burma.

Uniunea Myanmar, cunoscuta de multi sub numele vechi de Burma este cea mai mare tara din Asia de sud-est. Tara a fost guvernata de o hunta militara condusa de generalul Ne Win din 1962 pana in 1988, si sistemul sau politic a ramas pana astazi sub un strans control al huntei militare, motiv pentru care, aceasta administratie a starnit revolta poulatiei si a calugarilor budisti.

Aceasta este una dintre cele mai ample miscari de protest din ultimele doua decenii. Exista chiar temeri, ca se va reitera scenariul revoltelor din 1988, cand fortele militare au ucis in jur de 3.000 de oameni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.