Intr-o cuvantare adresata credinciosilor ce se aduna saptamanal la rezidenta sa din aproprierea Romei, pentru a primi binecuvantarea papei, Benedict al XVI-lea a spus ca distributia echitabila a averii si capitalismul nu sunt contradictorii, dar goana dupa profit nu trebuie scapata de sub control.

"Problemele legate de foamete si de mediu demonstreaza din ce in ce mai clar ca logica profitului, daca devine predominanta, creste distanta dintre cei saraci si cei bogati si duce la o exploatare defectuoasa a planetei", a spus papa.

"Capitalismul nu ar trebui considerat singurul model de organizare economica valabil", a adaugat Benedict, citand cuvintele predecesorului sau Ioan Paul al-II-lea.

Doctrina catolica a acordat intotdeauna prioritate distribuirii echitabile a resurselor, a explicat papa, care a adaugat ca nu este prea tarziu pentru a infrana excesele capitalismului, prin daruire si solidaritate. "Este posibil sa ne corectam drumul si sa ne indreptam spre o dezvoltare corecta si durabila."