A-12, avionul folosit in timpul Razboiului Rece, zbura cu o viteza care batea toate recordurile

O minune a constructiei aeronautice, avionul de supraveghere A-12 a efectuat misiuni de spionaj, in anii 1960, in Vietnam si Coreea de Nord. Supersonicul cu numele de cod "Black Shield" a fost mult mai avansat, ca performante, decat faimosul Blackbird, in pofida asemanarii lor ca aspect.

Povestea acestui aparat de zbor secret a inceput in 1957 si este fascinanta, au comentat specialistii in cadrul unei ceremonii organizate la sediul Agentiei Centrale de Informatii (CIA) din SUA.

CIA a dezvaluit publicului cum arata unul din avioanele-vedeta din timpul Razboiului Rece. Aparatul de zbor, cu fuzelaj de circa 30 de metri, a fost conceput de SUA la inceputul anilor 1960 in cadrul programului secret Oxcart, ale carui detalii au fost, de asemenea, dezvaluite de catre agentie. Dedicat spionajului in Vietnam si Coreea de Nord, "Black Shield" batea toate recordurile de viteza si altitudine la acea vreme.

"Minune a constructiei aeronautice, A12 taia rasuflarea oamenilor cand il vedeau zburand pentru prima oara", a comentat directorul CIA, Michael Hayden, in cursul ceremoniei desfasurate miercuri la sediul Agentiei din Langley (Virginia).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.