Noul episcop romano-catolic al Beijingului, Joseph Li Shan, numit in capitala Chinei, este primul care primeste aprobarea papei in ultimii 50 de ani.

Predecesorul actualului episcop, care a murit la inceputul acestui an, fusese numit pe post in 1979 de biserica catolica chineza, controlata de guvern.

Pana recent Biserica Catolica din China a numit episcopi fara aprobarea Vaticanului.

Schimbarea de atitudine vine dupa o scrisoare adresata de Papa Benedict, de reconciliere cu biserica catolica din China.

China a taiat legaturile cu Vaticanul in 1951, dupa ce Vaticanul a recunoscut statuls Taiwan.

Relatiile dintre Beijing si Vatican au fost tensionate in ultimii ani si pentru ca autoritatile din China au insistat ca Biserica Patriotica are dreptul sa numeasca episcopi fara acordul papei.

Scrisoarea Papei Bendict a ameliorat relatiile cu Beijingul

Vaticanul a excomunicat anul trecut doi prelati chinezi pe motiv ca au fost numiti ilegal.

Statisticile arata ca in China sunt 12 milioane de catolici, impartiti intre biserica oficiala si cea neoficiala, loiala Vaticanului.

Totusi, Papa Benedict a incercat sa imbunatateasca relatiile cu biserica chineza si a cerut celor doua factiuni sa se reuneasca.

Scrisoarea papei precizeaza ca Vaticanul este deschis la negocieri pentru reluarea relatiilor diplomatice si accepta autoritatea multor episcopi numiti unilateral de autoritatile de la Beijing.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.