Rusia si Turcia vor ca Marea Neagra sa fie un lac interior, a carui soarta ii priveste exclusiv pe riverani. Romania vrea ca Marea Neagra sa fie parte a spatiului european si chiar transatlantic, cu implicarea UE si SUA.

Pe fondul acestor perspective diametral opuse asupra unei zone de interes direct atit pentru Romania, cit si pentru Turcia, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, s-a aflat la Ankara, in incercarea de a armoniza cele doua pozitii.

Apropiata integrare a Romaniei si Bulgariei in UE, deschiderea negocierilor cu Turcia, democratizarea Ucrainei si Georgiei transforma treptat fostul "lac sovietic" intr-o mare europeana. NATO va coopera de asemenea mai strins cu statele din zona.

Potrivit unei analize a cotidianului "Le Monde", Organizatia Cooperarii Economice la Marea Neagra va cistiga in vizibilitate si coeziune si va dobindi o importanta dimensiune geopolitica, gestionind in primul rind problema oleoductelor (Baku-Tbilisi-Ceyhan, care transporta petrol brut dinspre Caspica spre Mediterana), a gazoductelor (Bluestream, prin care se transporta gaz rusesc spre Turcia) si a terminalelor (Odessa, Supsa, Novorosiisk). Strimtoarea Bosfor va ramine insa de interes vital pentru Rusia, care exporta 30% din titeiul brut pe aici, desi sint in studiu mai multe proiecte de oleoducte care sa ocoleasca Bosforul.

Cablu subteran de energie electrica Romania-Turcia

Presedintele turc Ahmed Necdet Sezer a raspuns pozitiv interesului Romaniei pentru securitatea bazinului Marii Negre, a apreciat ministrul Ungureanu, si a propus reluarea trilateralei Romania-Turcia-Bulgaria, in scopul identificarii problemelor de interes comun, amenintarilor si solutiilor la acestea. Un summit ar urma sa aiba loc chiar in cursul acestui an. Ungureanu a avut o intrevedere si cu premierul Abdullah Gul, in urma careia s-a convenit efectuarea unui studiu de fezabilitate in vederea realizarii unui cablu subteran de 600 megawati pentru transportul energiei electrice intre Turcia si Romania.

Reusita acestui proiect ar insemna spargerea monopolului bulgar de ani buni asupra livrarii de energie inspre Turcia si alte tari din zona si ar oferi un avantaj producatorilor romani in competitia cu Rusia si Ucraina. Cei doi ministri au convenit, de asemenea, urgentarea proiectului NABUCO de transport al gazelor si petrolului din zona Caspica si a Asiei Centrale catre Europa Occidentala prin Turcia, Romania, Ungaria si Austria. Din partea Romaniei se asteapta ca la acest proiect sa participe compania Transgaz.

Biserica ortodoxa romaneasca la Istanbul

Ministrul Ungureanu a oferit Turciei un inventar al etapelor parcurse de Romania pe drumul integrarii in UE, cu succese si dificultati, si a promis ca va incerca flexibilizarea regimului vizelor in perspectiva aderarii Romaniei la UE, pentru ca investitorii turci sa aiba acces direct pe piata romaneasca. Ministrul roman de Externe a obtinut sprijin pentru infiintarea unui lacas de cult al Bisericii Ortodoxe Romane la Istanbul. Premierul Tariceanu si presedintele Basescu urmeaza sa viziteze Turcia in cursul acestui an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.