"Voi ati fost izolati pe scena internationala. Noi, francezii, nu suntem, chiar deloc", a comentat Kouchner surazator. "Insa nu trebuie sa uitam modul in care v-ati incurcat in Irak. Trebuie ca impreuna sa-i ajutam pe irakieni sa iasa din actuala situatie", a subliniat de asemenea, ministrul francez de externe.

Ministrul a mai adugat ca apropierea franco-americana in curs, reprezinta "intoarcerea prieteniei" intre cele doua tari. "Insa nu sunt obligat sa fiu de acord cu toate pozitiile americane. Sunt obligat in schimb sa fiu sincer cu prietenii mei americani", a mentionat Kouchner.

Ministrul francez, nu conteneste stfel sa uimeasca opinia publica prin declaratiile pe care le face, cu privire la noua pozitie a Frantei, in politica externa. Vizita lui Kouchner la Bagdad in august - prima a unui membru al guvernului francez de la caderea regimului Saddam - a fost salutata cu caldura de Washington.

Aceasta vizita, impreuna cu declaratiile oficiale ale francezilor din ultima perioada, care atesta o aproiere de USA, reprezinta o revenire fata de politica care, in urma cu cativa ani, a condus Franta in tabara celor care nu au fost de acord cu interventia din Irak din 2003. Opozitia Frantei a generat astfel, grave tensiuni in relatiile franco-americane.