Implicarea firmelor de securitate private in razboiul din Irak este pusa tot mai mult sub semnul intrebarii, unii analisti vorbind chiar despre o “privatizare” a conflictului.
Conflictele militare ale acestui secol scot la iveala componente necunoscute pana de curand. Unul dintre acestea este privatizarea razboiului, este de parere analistul Dominic Moran, comentator la International Relations and Security Network. Concluzia pleaca de la scandalul care tine prima pagina la Bagdad si Washington de o saptamana si implica o companie de securitate privata ce opereaza in Irak. Duminica trecuta, opt civili irakieni au fost ucisi de membrii firmei Blackwater. Uciderea celor opt civili arunca in atentia opiniei publice folosirea intensa a acestor companii private de catre agentiile americane care actioneaza in Irak. Blackater este cea mai mare firma de acest tip implicata in conflict, cu un personal estimat la peste 1.000 de persoane, ceea ce a costat guvernul american peste 750 de milioane de dolari din anul 2004 si pana acum, conform estimarilor realizate de The Guardian.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.