Interventia fortelor militare americane si britanice in Irak a constituit "un delict de agresiune," se arata in cererea de demisie a unui consilier juridic al Ministerului de Externe al Marii Britanii, Elizabeth Wilmhurst, inaintata in martie 2003 si facuta publica, ieri, de catre postul de radio BBC, transmite Rompres. Interventia militara americano-britanica in Irak a reprezentat "o utilizare ilegala a fortei," care poate fi asociata cu notiunea de "delict de agresiune," noteaza Wilmhurst in scrisoarea sa de demisie.

"Eu nu pot sa aprob asemenea acte comise in circumstante care prejudiciaza ordinea internationala si autoritatea legii," mai precizeaza Wilmhurst. In virtutea Actului referitor la Dreptul de Informare, Ministerul de Externe britanic a publicat o versiune modificata a scrisorii de demisie inaintata de Wilmhurst, omitand anumite paragrafe "esentiale," noteaza CNN. Paragrafele respective cuprindeau referiri la schimbarile de opinie care au avut loc in interiorul Ministerului de Externe britanic in legatura cu oportunitatea operatiunilor militare din Irak.

Potrivit lui Wilmhurst, initial, procurorul general al Marii Britanii, Lordul Peter Goldsmith, a considerat ca interventia in Irak este "ilegala" in conditiile in care nu beneficiaza de o rezolutie favorabila din partea Consiliului de Securitate al ONU, insa, ulterior, si-a schimbat parerea. In replica, seful diplomatiei britanice, Jack Straw, a respins ieri acuzatiile de musamalizare aduse institutiei pe care o reprezinta. Omisiunile referitoare la schimbarile de opinie ale procurorului general al Marii Britanii au fost "in intregime legale," a argumentat Straw.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.