Prima reuniune a legislativului de la Chisinau * Dumitru Diacov, un fost trimis al TASS la Ambasada URSS de la Bucuresti in timpul revolutiei, si-a creat propria "factiune democrata"

Noii parlamentari de la Chisinau si l-au ales drept presedinte al legislativului pe Marian Lupu, candidatul Partidului Comunistilor din Republica Moldova, relateaza AP FLUX. Pentru candidatul comunist au votat 65 de deputati, iar 24 s-au pronuntat impotriva. Parlamentarii Partidului Popular Crestin Democrat nu au participat la vot, in semn de protest fata de nerespectarea regulamentelor parlamentare in legatura cu constituirea unei noi factiuni desprinse din Blocul Moldova Democrata sub conducerea lui Dumitru Diacov, fost corespondent TASS la Ambasada URSS de la Bucuresti, in timpul revolutiei.

In cadrul sedintei parlamentare de ieri, presedintele Vladimir Voronin a confirmat ca plenara PCRM a decis sa il propuna pentru functia de presedinte al tarii. El a mai declarat ca Guvernul lui Vasile Tarlev a avut o prestatie foarte buna si le-a solicitat membrilor Cabinetului sa-si continue activitatea in acelasi mod, pana la formarea noului Executiv.

Deputatii din Republica Moldova s-au impartit in patru grupuri parlamentare, Partidul Comunist, grupul Moldova Democrata, Partidul Popular Crestin-Democrat si "Factiunea Democrata".

Grupul comunistilor are 56 de deputati si este condus de Eugenia Ostapciuc. Moldova Democrata dispune de 26 de membri si il are ca lider pe Serafim Urechean. Factiunea Partidului Popular Crestin-Democrat are 11 deputati si este condusa de Iurie Rosca, iar Dumitru Diacov va prezida factiunea democrata, formata din opt deputati.

Dumitru Diacov, care a fost ales pe listele Blocului electoral Moldova Democrata, a declarat ca are un mesaj propriu cu care a candidat si ca prin intermediul grupului pe care il conduce va putea sa promoveze mai eficient opiniile social-democrate. "Nu am fost deloc surprins de hotararea lui Dumitru Diacov de a infiinta un grup parlamentar separat si nici macar nu sunt dezamagit. Nu cred ca Blocul Moldova Democrata a avut de pierdut", a spus Serafim Urechean.

Urechean a precizat ca grupul sau parlamentar nu va lua parte la alegerea presedintelui tarii, "iar daca Diacov il va vota pe Voronin, propus de comunisti pentru functia de presedinte, atunci este clar de ce a decis sa isi constituie propriul grup".

Pe de alta parte, presedintele Parlamentului din Republica Moldova, Marian Lupu, a propus ca toti deputatii sa semneze o declaratie comuna de parteneriat politic, care sa devina un angajament politic al tuturor fortelor din Legislativ pentru a colabora in probleme de interes national.

Decizia lui Dumitru Diacov, fost presedinte al Parlamentului (1998-2001), confirma astfel asteptarile unor analisti de la Chisinau, care au apreciat ca, imediat dupa alegeri, Blocul Moldova Democrata, o formatiune eterogena formata in jurul actualului primar al Chisinaului, Serafim Urechean, se va destrama, informeaza Rompres.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.