"Nu pot sa recunosc nici statul palestinian, nici pe cel israelian! Nu te supara, Abu Mazen (numele de razboinic al lui Mahmud Abbas, succesorul lui Yasser Arafat in fruntea Autoritatii Nationale Palestiniene - n.n.), dar palestinienii sunt niste idioti, la fel cum sunt si israelienii", a spus liderul libian Moammar Kadhafi in incendiarul discurs rostit la sedinta de inchidere a intalnirii arabe la cel mai inalt nivel de la Alger.

Cel care conduce Libia de aproape 36 de ani le-a reprosat palestinienilor ca nu si-au proclamat propriul lor stat in 1948, cand israelienii si-au proclamat statul evreu. Pe israelieni i-a criticat ca se mentin cu forta in Cisiordania, in pofida atentatelor ce-i vizeaza. In stilul care l-a facut celebru, el s-a referit la premierul israelian Ariel Sharon: "Desigur, multi de aici spun ca acest om, Sharon, este inamic al palestinienilor si al arabilor, ca e un criminal. Dar va spun ca anumiti oameni cred ca Sharon este un agent al palestinienilor si arabilor, deoarece actiunile lui au dus la uciderea israelienilor. Asa ca e un agent".

"Solutia, cred eu, este de a avea un singur stat. Nu pot fi doua state" pe teritoriul fostei Palestine sub mandat britanic, a mai spus el. Kadhafi si-a expus iarasi originala sa viziune asupra lumii, afirmand ca "terorismul islamic" ar fi rezultatul arogantei culturale occidentale fata de lumea araba. "Fenomenul terorismului, acest flagel transnational, este legat de diferitele injustitii, care penalizeaza lumea a treia, indeosebi tarile arabe, crede el. "Terorismul nu apare datorita mizeriei, caci Bin Laden era un miliardar, nici in lipsa democratiei, pentru ca teroristii islamisti o combat intrucat o considera fiind straina Islamului", e o alta idee a sa.

Actele teroriste vor continua atata timp cat nu vor disparea injustitiile din lume. Va fi cazul Irakului, unde fenomenul se va extinde. "Irakienii si-au riscat viata mergand la vot, caci li s-a promis ca americanii vor pleca din tara lor cand guvernul va fi instalat. Daca acest lucru nu se concretizeaza, trebuie sa va asteptati ca mii de irakieni sa se transforme in teroristi", sustine Kadhafi.

Adresandu-se SUA si Europei, dar nu pe tonul ofensator de altadata, el a spus: "Ascultati-ma. Daca ne ignorati, veti sfarsi prin a pierde. Daca se vrea combaterea terorismului, trebuie respectata lumea araba".

Cum "summitul" arab de la Alger a decis sa sustina candidatura Egiptului pentru Consiliul de Securitate, Kadhafi a profitat pentru a-l caracteriza drept "organizatie terorista", care n-are nevoie sa fie intarita, el pledand pentru intarirea rolului Adunarii Generale. Evident, inventarul sau politic n-a ocolit Libanul, Kadhafi apreciind ca "Siria trebuie rasplatita pentru ca s-a sacrificat de dragul pacii civile in "Tara Cedrilor". "Cand fortele siriene se vor retrage, veti vedea ce se va intampla. E mai bine sa fie tunuri siriene, decat din alte tari din regiune. Siria e singura tara din lume care are trupe in afara granitelor (aluzie la cele americane si aliate din Irak)? Este rezolutia 1559 singura rezolutie sacrosancta a ONU?", a mai spus el, intrebandu-se retoric de ce rezolutiile ce-i privesc pe arabi sunt obligatorii, iar cele referitoare la Israel - nu sunt.

Kadhafi nu e la prima lui isprava de acest gen, discursul sau a starnit un imens ecou intre gazetarii aflati la Alger, care au notat ca a fost primul lider arab sosit in aceasta tara si ultimul ajuns in sala reuniunii omologilor sai, intrarea facandu-si-o intr-un stil aparte, protejat de celebra armata de amazoane, inarmate si imbracate in uniforme militare...


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.