"Serbia nu va porni un razboi" cu provincia Kosovo, a reafirmat ieri, presedintele sarb Boris Tadici, intr-un interviu acordat cotidianului portughez Diario de Noticias.

Oficialul sarb a fost intrebat care va fi reactia Belgradului cu privire la o eventuala proclamare unilaterala a independentei de catre kosovari. Tadici a apreciat ca "un razboi in Kosovo ar fi un scenariu dezastruos pentru toata lumea".

"Serbia nu va declansa un razboi. Este o democratie europeana si fara o Serbie stabila nu va exista stabilitate in regiune", a subliniat el.

Desi oficial este inca provincie a Serbiei, Kosovo este administrat de ONU de la sfarsitul conflictului din 1998-1999 dintre fortele sarbe si separatistii albanezi. Albanezii din Kosovo, care reprezinta 90% din populatie, cer independenta, optiunea este respinsa categoric de Serbia, dar este sustinuta de Rusia, informeaza NewsIn.

Reprezentantii ONU nu au precizat pentru moment ce pozitie vor lua in cazul unei proclamari unilaterale a independentei. Desi au promis o pozitie comuna pana la 10 decembrie cand se incheie ultima runda de negocieri intre sarbi si kosovari, cei 27 ofera acum, solutii diverse cu privire la statutul provinciei Kosovo.

In interviul acordat cotidianului Diario de Noticias, Tadici avertizeaza inca o data ca independenta Kosovo ar fi un precedent periculos. "Exista multe situatii asemanatoare in Bosnia, Cipru, Georgia, Republica Moldova si alte tari", a declarat el.

Aceste declaratii ale lui Boris Tadici survin dupa ce, miercuri seara, presedintele sarb a cerut oficial minoritatii sarbe din Kosovo sa boicoteze alegerile legislative din 17 noiembrie din provincie. Sarbul a apreciat in acelasi timp, ca alegerile ar fi "contraproductive" in contextul negocierilor actuale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.