Venerabilul arhiepiscop Loris Capovilla, in varsta de 91 de ani, a negat vehement ipoteza detinerii de catre Vatican a unor pretioase informatii referitoare la sfarsitul lumii, dar si existenta unui al patrulea "secret", despre care s-a vorbit si scris mult in ultima vreme. Cu toate acestea, in urma cu numai un an de zile, acelasi Capovilla lasa sa se inteleaga, intr-un interviu acordat unui jurnalist italian, ca secretul nu a fost dezvaluit in totalitate.

Dupa unele pareri, cel de-al treilea dintre secretele dezvaluite de Fecioara Maria micutilor pastori la Fatima, in Portugalia, in urma cu 90 de ani, continea informatii pretioase cu privire la Apocalipsa. Dupa altii, aceste pretioase informatii ar fi cuprinse intr-un al patrulea secret, pazit cu strasnicie de Vatican, pentru ca anunta un fapt cutremurator - pierderea credintei. Cardinalul Luigi Ciappi, teologul personal a patru papi, inclusiv al Papei Ioan Paul al II-lea: "In cel de-al treilea secret se prezice, printre altele, ca marea apostazie din Biserica Catolica va incepe de la varf".

Ratzinger pune paie pe foc

Toatele cele trei "secrete de la Fatima" au fost transcrise de unul din cei trei copii, Lucia Dos Santos, care a devenit calugarita mai tarziu. Doua dintre secrete au fost facute publice in 1941. Primul ar fi prevestit declansarea celui de-al doilea Razboi Mondial, iar al doilea ar fi anuntat destramarea imperiului comunist sovietic.

Cel de-al treilea a fost trimis Papei Ioan al XXIII-lea intr-un plic sigilat, in 1959, iar Vaticanul a vorbit oficial despre el abia in 2000, Papa Ioan Paul al II-lea precizand ca ultimul dintre secretele de la Fatima prezicea tentativa de asasinat indreptata impotriva sa in 1981, al carui autor a fost turcul Mehmet Ali Agca.