Departamentul pentru Afaceri rurale din Anglia, a declarat ca nu poate confirma daca rezultatele testelor facute animalelor din ferma Egham sunt pozitive sau nu.

Ca masura preventiva, a fost stabilita o zona temporara de control pe zece kilometri in jurul orasului Egham si a fost ordonata eliminarea animalelor domestice suspectate, a anuntat Ministerul Mediului, Alementatiei si Afacerilor Rurale.

Primul ministru al Marii Britanii a convocat o intalnire a unui comitet de urgenta in aceasta dupa-amiaza, pentru a discuta masurile pe care tara trebuie sa le ia in cazul in care suspiciunile vor fi validate, informeaza cotidianul The Independent.

Stirea reaparitiei bolii ii revolta pe fermierii britanici, pentru ca reaparitia bolii ridica problema unei masuri ca cea din 2001, care a dus la eliminarea a zece milioane de animale si pierderi economice evaluate la opt miliarde de lire sterline (11,7 milioane de euro).

Anthony Gibson, reprezentantul fermierilor din Marea Britanie a declarat pentru The Independent: „Suntem socati. Absolut socati. Este o lovitura de ciocan.”

Reactia fermierilor survine dupa ce, depistarea in luna august a febrei aftoase a dus la eliminarea a aproximativ 600 de animale, la un boicot al UE, in prezent ridicat, si la pagube de sute de milioane de lire sterline pentru ferme.