Autoritatile sarbe ii vor indemna pe sarbii din provincia Kosovo, care se afla sub administratie ONU, sa boicoteze alegerile legislative si locale prevazute pentru 17 noiembrie.

"Dupa o analiza completa, oficialii sarbi au apreciat ca nu sunt reunite conditiile necesare pentru ca sarbii sa participe la alegerile din Kosovo", a declarat ministrul pentru Kosovo Slobodan Samardzic.

"In consecinta, sarbii nu ar trebui sa mearga la urne anul acesta", a declarat acesta agentiei de presa private Beta. "Decizia finala va fi luata in utmatoarele ziel", a adaugat ministrul.

Daca decizia este confirmata, ar fi a doua oara cand minoritatea sarba boicoteaza alegerile din Kosovo, provincie majoritar locuita de albanezi. Aceste alegeri deja sporesc tensiunile in provincie, unde albanezii ce reprezinta 90% din populatie, isi revendica independenta pana la sfarsitul anului.

Alegerile din 17 noiembrie au lansat in cursa electorala o suta de deputati ce vor fi alesi prin scrutin proportional. Alte 20 de locuri vor fi rezervate sarbilor si altor minoritati. Cei 120 de deputati vor alege apoi presedintele si premierul.

Data acestor alegeri a fost fixata de catre reprezentantul Natiunilor Unite pentru Kosovo, Joachim Rucker, chiar daca discutiile cu privire la statutul definitiv al provinciei nu au fost inca finalizate, informeaza NewsIn.

Rucker a declarat ca poate amana data alegerilor "in caz de conflict, in special daca organizarea lor va fi folosita ca pretext pentru a amana statutul".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.