Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-au intalnit, ieri, la Meseberg, in apropiere de Berlin. Problema statutului provinciei Kosovo, situatia din Afganistan, politica industriala franceza in contextul fuziunii GdF-Suez si pietele financiare s-au aflat pe agenda reuniunii. Cei doi lideri au discutat si despre viziunea pe care Berlinul si Parisul o au asupra Uniunii Europene.

Cancelarul german a declarat ca va sustine propunerea presedintelui francez de creare a unui "comitet al inteleptilor", care sa intreprinda o reflectie asupra viitorului Uniunii Europene.
Sarkozy declarase in luna august ca Franta ar putea renunta sa se opuna progreselor in negocierile de aderare cu Turcia, daca UE va lansa o dezbatere asupra viitorului Uniunii. Merkel a precizat insa ca acest comitet nu constituie o alternativa la negocierile de extindere, aluzie la candidatura Turciei.

Potrivit comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, executivul comunitar va lua in discutie aceasta idee cu prilejul unui seminar ce va avea loc la 13 septembrie.

UE poate evita o catastrofa

In cadrul conferintei comune de presa, cei doi lideri au evitat sa faca declaratii asupra dosarului Kosovo, desi presa a relatat ca statutul provinciei a fost unul dintre subiectele dezbatute in prezenta ministrului german de externe, Franz-Walter Steinmeier, si a omologului sau francez, Bernard Kouchner. "Suddeutsche Zeitung" apreciaza ca UE trebuie sa gaseasca o strategie, in conditiile in care are puterea sa evite "o catastrofa".Momentan, statele europene nu au o pozitie co­muna, Franta fiind tentata sa se alature Statelor Unite si Marii Britanii, care doresc independenta provinciei.